Mestský amfiteáter dostane po viac ako 40 rokoch nový šat

01.02.2010 Medzilaborce

Medzilaborce 1. februára (TASR) - Plánovaná rekonštrukcia areálu mestského amfiteátra v Medzilaborciach by sa mala začať realizovať v najbližších mesiacoch.
Projekt jeho revitalizácie ako súčasť programu cezhraničnej spolupráce Poľsko Slovenská republika 2007 až 2013 s názvom Roztancované pohraničie má za cieľ okrem stavebného zámeru prostredníctvom rôznych podujatí podporovať kultúrne väzby medzi východoslovenským mestom a samosprávou poľského mesta Sanok.
Oprávnené náklady programu cezhraničnej spolupráce, o prefinancovanie ktorých môže žiadať slovenská strana, predstavujú hodnotu 888.643,27 eura. Samospráva by sa na celkovej investícii projektu mala podieľať piatimi percentami, 85 percent prostriedkov zafinancuje Európsky fond regionálneho rozvoja a 10 percent bude poskytnutých zo štátneho rozpočtu SR. Magistrát plánuje začať stavebné úpravy podľa stavu poveternostných podmienok najneskôr v apríli tohto roka.
\"V areáli viac ako 40-ročného amfiteátra sa plánuje vybudovať nový dvojposchodový objekt s pódiom. Priestor pre divákov by mal byť vybavený asi 4000 miestami na sedenie, \" uviedol pre TASR referent implementácie projektov Mestského úradu v Medzilaborciach Marián Dribňák. V kultúrnom stánku bude inštalované moderné ozvučenie a po obvode celého priestranstva bude umiestnené asi trojmetrové oplotenie. Folklórnemu súboru Kamiana, ktorý spadá pod Mestské kultúrne stredisko, budú z prostriedkov projektu modernizácie kultúrnej infraštruktúry zaobstarané nové rusínske kroje.
Zámerom oboch partnerských miest je vzájomná podpora kultúrnych aktivít. \"Ide o rôzne akcie, na ktorých sa budeme zúčastňovať v zahraničí. Nášho partnera budeme zároveň pozývať na podujatia v našom regióne, \" priblížil Dribňák. Ako dodal, poslednou spoločnou akciou boli Dni mesta Medzilaborce v novembri 2009 za účasti poľského tanečného súboru.
Podľa Dribňákových slov majú kultúrne podujatia na území mesta dlhú tradíciu. Každý rok sa v ňom koná festival kultúry a športu, na ktorom sa zúčastní takmer 13.000 návštevníkov a stovky účinkujúcich spevákov, tanečníkov či muzikantov z rôznych regiónov Slovenska a zahraničia. V tomto roku by sa mal v júni organizovať jeho 48. ročník.
 

Vyberte región